Hemoroizi si Fisuri Anale   Home      Harta locatie      Contact
  Despre Proctosanis - Fisuri Anale si HemoroiziCe tratam? - Hemoroizi si Fisuri AnaleTehnologie - Fisuri Anale si HemoroiziEditorial Hemoroizi si Fisuri AnaleConsultatii Fisuri Anale si HemoroiziInterviuri Fisuri Anale si HemoroiziMetoda Hal Rar - Hemoroizi
METODA HAL-RAR

 

HAL – ligatura arterei hemoroidale

 

Desi factorii de risc ce duc la aparitia si progresul bolii hemoroidale sunt numerosi (obezitate, constipatie cronica, factori alimentari, ereditatea, pozitia sezanda prelungita, sarcina etc.),toti realizeaza aceeasi conditie la nivelul pelvisului: cresterea presiunii pelvine iar, consecutiv, crestera influxului de sange in venele rectale.

 Chirurgul japonez Morinaga descopera in anul 1993 o noua metoda de tratament a bolii hemoroidale, metoda HAL (ligatura arterei hemoroidale), descoperire care a venit din necesitatea dezvoltarii unei tehnici care sa se adreseze cauzei bolii hemoroidale, si anume, excesul de sange care ajunge in hemoroizi. Doi ani mai tarziu apare in Jurnalul American de Gastroenterologie primul studiu stiintific cu privire la aceasta tehnica, (The American Journal of Gastroenterology, Vol. 90, nr.4, April 1995).

 In anii ce au urmat descoperirea doctorului Morinaga a fost perfectionata si prezentata la numeroase manifestari stiintifice, bucurandu-se de un success deplin ( www.hemoroider.no clinical publications). Insa, datorita lipsei aparaturii medicale specializate pentru acest tratament, metoda nu a fost accesibila masei largi de pacienti.

                Incepand din anul 2000 Agency of Medical Inovations, companie austriaca renumita in dezvoltarea tehnologiei medicale de varf, a pus la punct dispozitivele medicale cu ajutorul carora metoda HAL-RAR a fost pusa la dispozitia a milioane de pacienti din intreaga lume.

In prezent proctoscopul A.M.I. HAL prevazut cu o fereastra de lucru, transmisie luminoasa si transductor Doppler integrat este folosit pentru detectarea ramurilor terminale ale arterei hemoroidale superioare care sunt legate prin fereastra de lucru la aproximativ 3 - 4 cm deasupra liniei dentate. Sunt legate toate ramurile arteriale detectabile (intre 2 si 12 in functie de variatiile anatomice individuale) in acest fel influxul de sange din plexul hemoroidal reducandu-se substantial.

 

 

 

 

Pachetele hemoroidale dilatate incep sa se micsoreze (de multe ori aceasta se produce inca din timpul operatiei) si dispar complet (ajung la dimensiuni normale) la aproximativ 4 – 6 saptamani postoperator.

                Acum aceasta metoda noua, minim invaziva, nedureroasa si cu eficienta net superioara altor metode de tratament prin faptul ca se adreseaza cauzei hemoroizilor este practicata in mii de spitale din intreaga lume. Studiile stiintifice efectuate in centre renumite si de catre chirurgi experimentati arata rezultate convingatoare si promitatoare:

 

 

 

 • rata de succes peste 95%, urmarire postoperatorie minim 2 ani;
 • semnificativ mai putin dureroasa ca alte metode de tratament;
 • nu necesita anestezie spinala sau generala;
 • durata interventiei aproximativ 30 min;
 • vindeca hemoroizii de grad II-IV;
 • foarte eficienta in cazul hemoroizilor sangeranzi.
HAL-RAR: ligatura arterei hemoroidale si reparatie anorectala

 

 

Reparatia anorectala (RAR) este o extensie a procedurii HAL si care trateaza hemoroizii de grad III si IV. Este nedureroasa, nu taie si nu indeparteaza mucoasa prolabata, prelungeste durata interventiei cu doar 10 -15 minute.

 

 

 

 

 

Foloseste un proctoscop special de unica folosinta care prezinta un canal de lucru, acoperit de o piesa metalica resterilizabila. Procedura se desfasoara in 3 timpi:

 

 • ligatura arterei hemoroidale, dupa care se continua cu o
 • insailare a mucoasei rectale pana deasupra liniei dentate si
 • strangerea nodului care realizeaza suspendarea mucoasei prolabate.

   

 

 

Beneficiile pacientului

 

 

Este obligatoriu sa consultati in primul rand un chirurg care sa puna un diagnostic problemei dumneavoastra rectale si pornind de la acesta sa va indice tratamentul cel mai adecvat situatiei prezente.In general se admite ca:

 

 

 • hemoroizii stadiul I nu necesita tratament chirurgical,acestia sunt tratati conservator,
 • hemoroizii de grad II – IV sunt cel mai bine tratati chirurgical.

In functie de marimea hemoroizilor, prin tehnicile conventionale, acestia sunt fie ligaturati, fie excizati. Din nou in functie de metoda aleasa de chirurgul dumneavoastra plaga este fie inchisa chirurgical (suturata), fie lasata deschisa pentru cicatrizare secundara. Ambele sunt foarte dureroase pentru pacient, din moment ce rana este situata intr-o zona foarte bine inervata. Necesita spitalizarea pacientului intre 3 si 10 zile si pana la 4 saptamani pana pacientul se poate intoarce la munca. In plus nici una din aceste procedee nu se adreseaza cauzei hemoroizilor deci nu-i vindeca.

 

 

Noua metoda HAL – RAR este:

 

 • minim invaziva – fara rani deschise;
 • mai putin traumatizanta pentru tesuturi – nu taie si nu distruge tesuturile;
 • trateaza si vindeca hemoroizii de gradul II – IV;
 • pacientul isi poate relua activitatea obisnuita de a doua zi;
 • implica dureri minime care sunt perfect controlate medicamentos;
 • intreaga procedura se desfasoara intr-o singura sedinta;
 • nu exista risc de sangerare sau sechele postoperatorii.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

GLOSAR TERMENI Hemoroizidilatatii varicoase ale venelor mucoasei rectului si anusului. Denumirea de hemoroizi provine din... citeste mai mult Fisuri analeulceratii alungite si superficiale, fisurile anale sunt in general foarte dureroase - localizate... citeste mai mult Fistula perianalaorificiu punctiform situat in vecinatatea anusului care se continua cu un traiect sau conduct si... citeste mai mult Cancer colo-rectaltumora maligna cu punct de plecare, cel mai frecvent, din glandele mucoasei colorectale care... citeste mai mult
Hosting si inregistrare domenii