Hemoroizi si Fisuri Anale   Home      Harta locatie      Contact
  Despre Proctosanis - Fisuri Anale si HemoroiziCe tratam? - Hemoroizi si Fisuri AnaleTehnologie - Fisuri Anale si HemoroiziEditorial Hemoroizi si Fisuri AnaleConsultatii Fisuri Anale si HemoroiziInterviuri Fisuri Anale si HemoroiziMetoda Hal Rar - Hemoroizi
ÎNTREBĂRI FRECVENTE Care sunt complicatiile care pot aparea in cazul panaritiului?
Infectia poate afecta tesuturile profunde, inclusiv osul (panaritiul osteitic), se poate propaga la articulatia din vecinatate sau se poate propaga ascendent ducand la aparitia flegmonului mainii, infectie grava. Odata aparut, el trebuie tratat chirurgical corect pentru prevenirea aparitiei complicatiilor.
Ce este panaritiul?
Panaritiul este o infectie a degetului, interesand falanga distala (supuratii periunghiale) mijlocie sau proximala. Se produce prin infectarea pielii de la acest nivel in timpul efectuarii manichiurii cu instrumente sterilizate necorespunzator, prin traumatisme locale si muscaturi.
Cum se prezinta abcesul?
Privind regiunea afectata, abcesul se deosebeste de tesutul sanatos prin prezenta eritemului (roseata), caldura locala, durere intensa spontana exacerbata de atingere, tumefactie (umflatura). La palpare se constata prezenta unui semn important: fluctuenta (senzatia de gol sub piele). Odata aparut este obligatorie interventia medicului pentru evacuarea puroiului, in caz contrar evolutia este spre agravare progresiva si extinderea infectiei.
Ce este abcesul?
Abcesul reprezinta o acumulare de puroi intr-o cavitate nou formata rezultat din necroza unui tesut consecutiv inflamatiei.
Cum evolueaza lipomul?
Odata aparut, lipomul se poate mentine mult timp la aceleasi dimensiuni sau poate creste in ritm mai mult sau mai putin lent; la unele personae in vecinatatea unui lipom pot apare mai multi astfel de noduli determinand aparitia bolii denumita lipomatoza difuza. Lipomul se poate complica prin infectare formandu-se un abces, iar dupa evolutie indelungata poate chiar degenera malign.
Ce este lipomul?
Lipomul reprezinta o acumulare de celule adipoase (grasime) in interiorul unei capsule. Se prezinta ca o tumora moale, bine delimitate, mobila pe planurile superficiale si profunde, nedureroasa, localizata in orice regiune ce contine tesut gras.
Cum evolueaza unghia incarnata?
Initial pielea din jurul unghiei afectate este rosie si dureroasa la atingere. Ulterior  apare infectia, pielea se poate umfla peste marginea unghiei si de la acest nivel se poate scurge un lichid galbui sau chiar puroi. In cele din urma pielea infectata incearca sa se vindece si astfel apare un tesut (de granulatie) care migreaza pe suprafata unghiei, dinspre marginea laterala spre centru, tesut care poate sangera cu usurinta. Poate fi prevenita incarnarea unghiilor prin taierea corecta a lor, cu instrumentar bine sterilizat, purtarea unei incaltaminte lejere insa odata aparuta ea necesita interventia medicului pentru vindecare.
Care sunt cauzele aparitiei unghiilor incarnate?
Taierea incorecta a unghiilor, lezarea tesutului din jurul unghiilor, incaltamintea stramta si transpiratia abundenta a picioarelor duc la aparitia unghiei incarnate. Aceasta se produce cel mai frecvent la picior dar se intalneste si la nivelul unghiilor de la degetele mainii.
Ce este unghia incarnata?
Incarnarea uhghiei reprezinta inglobarea marginii sale laterale in tesut de granulatie sau tesut cicatriceal si acoperirea sa partiala.
Cum evolueaza fisura anala?
O fisura recenta se poate vindeca spontan sau sub tratament conservator sau poate evolua spre aprofundare si cronicizare, fiind necesara interventia doctorului pentru vindecarea ei.
Care sunt simptomele fisurilor anale?
Durerea resimtita de pacient este relatata sub diferite aspecte: arsura, intepatura, sfasiere; intensitatea ei fiind de asemenea perceputa diferit (slaba, intensa, cel mai adesea, sau foarte grava) dar in mod constant in momentul defecatiei si uneori se prelungeste si dupa aceea pentru minute sau zeci de minute. Mancarime in regiunea anala (prurit) este un alt simptom al fisurii anale. Pierderi de sange rosu, in cantitate de regula mica, constatata pe servetul igienic.
Care sunt cauzele fisurilor anale?
Poate surveni la orice varsta (este cea mai frecventa cauza de sangerare rectala la copii) dar in general este apanajul varstei adulte. Sarcina si nasterea reprezinta factori importanti de aparitie a fisurii anale la femei, cca. o treime dintre acestea dezvoltand in ultimul trimestru de sarcina si postpartum tromboza hemoroidala sau fisura anala. Fisura anala este atribuita generic constipatiei cornice indusa de consumul scazut de legume si fructe proaspete, fibre vegetale, paine integrala dar ea poate aparea si dupa scaune frecvente (diaree). Fisura anala poate apare si in contextual unor boli inflamatorii cornice ale intestinului si rectului: boala Crohn, colita ulcerative. Examinarea rectala intempestiva, introducerea de corpi straini intrarectal, sexul anal pot fi deasemenea cause care duc la aparitia fisurii anale.
Ce este fisura anala?
Fisura anala este o ulceratie alungita , superficiala sau profunda in functie de vechime, situata la nivelul pliurilor radiare ale mucoasei canalului anal. Ea se insoteste de contractura sfincterului anal.
Ce complicatii pot aparea in cazul hemoroizilor?
Statistic, cea mai frecventa complicatie este hemoragia (rectoragia) ce poate duce la anemie de diferite grade. Aceasta se produce prin lezarea mucoasei ce acopera plexul hemoroidal intern, anterior fragilizata, in timpul defecatiilor dificile la pacientii constipati. Sursa de sangerare pot fi si hemoroizii externi. O alta complicatie posibila, de fapt trecerea intr-o alta etapa evolutiva, este procidenta hemoroizilor, adica trecerea lor prin orificiul anal, reintroducerea fiind adesea dificila, hemoroizii fiind inflamati si durerosi. Aceasta se produce ca urmarea relaxarii progressive a structurilor musculo-fibro-elastice responsabile de fixarea in interiorul canalului anal a plexului hemoroidal intern. Trombozele acute afectand fie plexul hemoroidal extern (mai frecvent) fie pe cel intern (mai neplacut) sunt complicatii ce aduc pacientul rapid la medic deoarece determina durere locala foarte intensa care interfera cu activitatea obisnuita (pozitie sezanda, ortostatism prelungit, defecatie). Atunci cand tromboza interna se insoteste de prolaps hemoroidal si in tromboza externa pot apare complicatii supurative locale.
Care sunt simptomele hemoroizilor?
Boala hemoroidala afecteaza in general varsta adulta, cu maxim intre 30 si 60 de ani, in mod egal ambele sexe. Cel mai frecvent simptom al hemoroizilor este sangerarea cu sange rosu in cantitate mica sau, mai rar, medie, repetitive, care survine la sfarsitul scaunului. Daca suferinta dateaza de mai mult timp sangerarea poate determina anemie, uneori chiar severa. Insa, chiar daca pacientul este diagnosticat cu hemoroizi, nu se ataseaza hemoroizilor exclusivitatea sangerarii in absenta unei rectoscopii. Durerea, de multe ori absenta, atunci cand exista este localizata in regiunea anusului si apare in perioada de defecatie. Apare mai ales in momentul complicarii hemoroizilor. Tumefactia este palpata de pacient la marginea anusului, frecvent fiind pasagera, reductibila spontan sau cu degetul. In rare cazuri aceasta nu se reduce si atunci trebuie facuta diferenta intre hemoroizi gradul IV si tumora. Scurgerile sero-mucoase si purulente care pateaza lenjeria intre defecatii determina prurit local (mancarime) sau senzatie de arsura si posibil aparitia unor leziuni cutanate.
Care sunt cauzele hemoroizilor?
Studiile stiintifice au aratat prezenta unui teren predispozant pe care actioneaza factorii declansanti cum ar fi: - constipatia cronica dar si diareea, tulburarile urinare la barbati (adenomul de prostata) care determina cresterea presiunii abdominale
- sarcina si nasterea;
- consumul in exces de condimente, alcool, sare, cafea;
- pozitia sezanda prelungita, sedentarismul;
- practicarea unor sporturi ca ciclismul, motociclismul, calaritul;
- hepatita cronica si ciroza hepatica;
- consumul de contraceptive orale.

Acesti factori declansanti actionand pe terenul predispozant duc la dilatatia plexurilor hemoroidale, subtierea peretilor venosi cu aparitia sangerarii, relaxarea elementelor de sustinere a plexurilor venoase cu prolabarea progresiva a acestora (venele subtiate si dilatate impreuna cu mucoasa care le acopera ies in afara).
Clasificarea stadiala a hemoroizilor
Vezi sectiunea Glosar termeni.
Care este functia hemoroizilor?
Venele din plexurile hemoroidale inferior si superior preiau sangele de la nivelul rectului si canalului anal si il directioneaza mai departe catre venele mari. In plus venele hemoroidale superioare sunt dispuse ca niste pernite, usor proeminente in lumenul rectului, cu rol esential in etanseitatea canalului anal pentru materii fecale dar mai ales pentru gaze.
Ce sunt hemoroizii?
Hemoroizii sunt dilatatii varicoase ale plexurilor venoase din submucoasa anorectala. Exista doua astfel de plexuri dupa care sunt clasificati si hemoroizii: Plex venos superior sau intern - din care iau nastere hemoroizii interni Plex venos inferior sau extern - din care iau nastere hemoroizii externi
Hosting si inregistrare domenii