Hemoroizi si Fisuri Anale   Home      Harta locatie      Contact
  Despre Proctosanis - Fisuri Anale si HemoroiziCe tratam? - Hemoroizi si Fisuri AnaleTehnologie - Fisuri Anale si HemoroiziEditorial Hemoroizi si Fisuri AnaleConsultatii Fisuri Anale si HemoroiziInterviuri Fisuri Anale si HemoroiziMetoda Hal Rar - Hemoroizi
GLOSAR TERMENI Abces colectie de puroi continuta intr-o cavitate neoformata, rezultand in principal din necroza unui tesut, consecutiva inflamatiei. Termenul provine din latinescul abcessus de la ab = indepartat de, cedere = a trece, a se duce.
Cancer colo-rectal tumora maligna cu punct de plecare, cel mai frecvent, din glandele mucoasei colorectale care prinde treptat toate straturile peretelui din care s-a dezvoltat si chiar organele din jur.
Chist sinovial tumora cu continut lichidian localizata in apropierea unei articulatii, dezvoltata pe seama sinovialei articulare.
Fistula perianala orificiu punctiform situat in vecinatatea anusului care se continua cu un traiect sau conduct si care comunica sau nu la capatul opus cu rectul sau canalul anal. Prin orificiul perianal se exteriorizeaza o secretie constanta de mucus sau chiar puroi care pateaza lenjeria.
Fisuri anale ulceratii alungite si superficiale, fisurile anale sunt in general foarte dureroase - localizate la nivelul pliurilor radiale ale anusului si care se insotesc de contractura musculara a sfincterului anal. Ele intereseaza initial numai stratul superficial (epiteliul) pentru ca ulterior sa cuprinda toate straturile mucoasei canalului anal.
Hemoroizi dilatatii varicoase ale venelor mucoasei rectului si anusului. Denumirea de hemoroizi provine din grecescul haimorrhois (-idos): haima, -atos = sange si rhoia = curgere, exprimand cel mai frecvent simptom al lor.
Hemoroizi externi dilatatia venelor situate in spatiul subcutanat al canalului anal, la limita intre tegument si mucoasa anala.
Hemoroizi interni dilatatia venelor din submucoasa rectului si a canalului anal.
Astazi, prezenta acestor dilatatii este considerata fiziologica (normala), avand un rol esential in etanseizarea canalului anal.

Hemoroizii interni se clasifica dupa mai multi autori in 4 stadii astfel:
Stadiul I - simple dilatatii venoase la efort
Stadiul II - relaxare progresiva a elementelor musculo-ligamentare care fixeaza in mod normal mucoasa anala, ceea ce duce la glisarea si exteriorizarea hemoroizilor la efort dar care se reduce spontan
Stadiul III - exteriorizare a hemoroizilor si a mucoasei anale la efort, reductibila doar cu degetul
Stadiul IV - exteriorizare permanenta, reductibila cu degetul dar cu refacere rapida a prolapsului.
Hemoroizii interni si externi formeaza un singur bloc.
Lipom formatiune tumorala benigna, bine delimitata si de consistenta moale, cu localizare frecvent subcutanata , pe oricare regiune a corpului.
Panaritiu denumire generica pentru infectiile microbiene sau micotice care se produc la nivelul degetelor de la mana sau de la picior, situate superficial, profound sau cu localizare periungveala.
Polipi colo-rectali excrescenta pe suprafata mucoasei colo-rectale, legata de peretele colic sau rectal prin intermediul unui pedicul (picior). Pediculul poate fi larg si scurt (polip sesil) sau poate fi lung si subtire (polip pediculat).
Unghie incarnata inglobarea marginii unghiei in tesut de granulatie sau cicatricial.
Hosting si inregistrare domenii